Verhalen en filmpjes

Pieter van de Ven, 18 jaar

Eerstejaarsstudent Leraar Basisonderwijs

Op de middelbare school had ik zeker iedere week een toets, moest ik huiswerk maken, kregen we om de twee maanden een rapport en werd ik door mijn leraren op de voet gevolgd. Nu ik klaar ben met de middelbare school ervaar ik veel meer vrijheid. Je hoeft niet naar de les en de docenten controleren niet steeds of opdrachten gemaakt worden.

Maar precies daardoor vind ik het moeilijk te doen wat ik hoor te doen. Zonder druk van buitenaf denk ik al gauw: "Die opdrachten maak ik later wel". Eerst even ontspannen, wat vrienden opzoeken, een beetje gamen …

Voor je het goed en wel beseft is dag om en heb ik nog niets gedaan. Mijn resultaten lieten echter te wensen over en daarom probeer ik sinds kort mijn studiewerk beter te plannen en effectief werk te maken van mijn zelfstudie. Er zijn best wat trucs om die je daarbij kunnen helpen. Zoals het opstellen en bijhouden van een agenda en een todolijst bijvoorbeeld. De leerstof thuis herhalen, de lessen actief volgen en gerichte vragen stellen tijdens de contactmomenten, het motiveert allemaal om dieper op de stof in te gaan. Natuurlijk is niet alles even leuk en makkelijk, maar nu heb ik wel het gevoel dat ik echt iets maak van mijn studie.

Student Joris Methorst over het belang van autonoom leren

Downloads

Strip