Informatiebronnen

UitstelgedragMeer dan eens heb je je al voorgenomen tijdig aan de voorbereiding voor de examens te beginnen, maar telkens weer loopt het mis. Een warm bed, een leuke film, een nieuwe game, een verjaardagsfeestje of een tof lief, de verleidingen zijn talloos en vaak denk je dan: "Eerst nog even dit en morgen ga ik écht van start".

Af en toe de teugels vieren, daar is niets mis mee, maar als uitstellen de regel wordt, kom je vroeg of laat in de problemen.

Ben jij een uitsteller of niet, dat vertelt de uitsteltest van de Universiteit Leiden je. Of maak de test je studiehouding.

Een duidelijke scheiding optrekken tussen studie-activiteiten en andere bezigheden is de beste remedie tegen uitstelgedrag.

Lukt het je echt niet in je eentje weerstand te bieden aan al die verleidingen, maak dan een afspraak met de studiecoach of pas de tips met betrekking tot het aanpakken van uitstelgedrag toe.

Hoe kan je jezelf motiveren bij tegenzin? Hoe kan je structuur aanbrengen in het huiswerk maken en plannen? Kijk op de website www.lereniseenmakkie.nl en van de Universiteit Leiden

Zelfbeheersing en zelfsturing blijken de belangrijkste vaardigheden om later in het leven succesvol te zijn. Dus, adviseren twee Britse hoogleraren: vergroot die vaardigheid

Naslagwerken

 • Aarts, R. & Boer, A. (2009). Studievaardigheden + Digitale Studiehulp. Dwingeloo: Kavanah.
 • Denissen, K., Léonard, R., Van den Branden, J. & Willems, L. (2008). Studeerwijzer: Op weg naar succesvol studeren. Brussel: VUBPRESS.
  • Dit boek is in de eerste plaats geschreven voor toekomstige studenten.
  • Je wil graag meer informatie en tips over het plannen en organiseren van je studie? Je maakt je zorgen over je studiemethode en slaagkansen? Je wil je graag weten hoe je optimaal voor te bereiden op examens? Dit en tal van andere vragen komen in dit boek aan bod.
 • Glabbeek, N. van (2009). Succesvol studeren, communiceren en onderzoeken: Alfabetisch naslagwerk voor het hoger onderwijs. Amsterdam: Pearson Education Benelux.
 • Gramsbergen-Hoogland, Y., Deveer, M. & Leezenberg, M. (2010). Persoonlijke kwaliteit: Inzicht, oefening en ontwikkeling van competenties. Groningen: Noordhoff Uitgevers.
 • Halem, N. & Müller, I. (2009). Handboek studievaardigheden voor het HBO. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
 • Hesselink, J. (2004). Zelfsturing, twijfel en inspiratie. Eindrapport Kenniskring Reflectie op het handelen, juni 2004, 32-37.
 • Janssen, T., Dam G. ten & Hout Wolters B. van (2002). Studeer effectief. Groningen: Noordhoff Uitgevers.
 • Jongepier, P., Pilot, A., van Hout-Wolters, B., & Scheijen, W. (2009). Studiemethoden. Groningen: Noordhoff Uitgevers.
  • Studeren in het hoger onderwijs is een andere manier van studeren. Je wordt geacht zelfstandig te studeren, meer studiemateriaal te verwerken en een antwoord te formuleren op complexe probleemstellingen. Dit boek levert aanwijzingen, suggesties, voorbeelden en oefeningen om effectief te studeren.
 • Pol, M. (2009). Nog slimmer! Wegwijzer voor efficiënt en effectief studeren. Amsterdam: VU Uitgeverij.

The Study Skills Handbook (Palgrave Study Skills) coor Dr Stella Cottrell

The Study Skills Handbook (Palgrave Study Skills)