Verhalen en filmpjes

De kunst van het kiezen

Zelfkennis heb je nodig om een keuzes voor het leven. Een dergelijke keuze is de studiekeuze aan het eind van de middelbare school. In dit filmpje zie je hoe moeilijk dat en tevens hoe belangrijk de zoektocht is naar een passende studie en een beroep dat je echt ligt.

Zijn vrouwen slimmer dan mannen?

Het lijkt erop. Al vele jaren halen meer vrouwen dan mannen hun diploma. Hoe dat kan?

Er zijn aanwijzingen dat er verschillen zijn in de hersenontwikkeling van vrouwen en mannen. Vrouwen verwerken informatie op een andere manier dan mannen, zijn over het algemeen ijveriger en werken harder.

Jongens hebben vaker last van wat het boy problem is gaan heten. “De ontwikkeling en rijping van jongens verloopt trager, hun puberteit zet later in, en zelfs tijdens de eerste jaren van de adolescentie ontwikkelen zich hersendelen die verantwoordelijk zijn voor het controleren van impulsen”, zegt Jelle Jolles.

Vandaar dat jonge mannen van vooraan in de twintig over het algemeen meer met concentratieproblemen kampen en agressiever uit de hoek kunnen komen dan hun leeftijdsgenoten van het andere geslacht.

Een overzicht van de verschillen in de hersenontwikkeling van jongens en meisjes vind je hier.

“Hoe moet het verder met de jongens?” Ze blijven vaker zitten dan meisjes, halen lagere cijfers en gaan vaker zonder diploma van school. Deze vraag stelde de redactie van Buitenhof zich. In de Buitenhof special van 4 april 2010 gaan zij op zoek naar het antwoord.

Studeren jongens slechter dan meisjes? Jongens zijn een probleem aan het worden. Hun uitval en motivatie zijn in HBO en WO onder de maat en niet alleen in Nederland. Maar is dat wel zo? En zo ja, was dat misschien al veel langer het geval? Gerda Geerdink is hier ingedoken en komt met opvallende conclusies.

Hoe de perceptie van tijd studiekeuzes beïnvloedt