Informatiebronnen

Het essay 'Onderwijs met Breinkennis: Het puberbrein @ School' zal verschillende onderwerpen in relatie tot het puberbrein bespreken die aansluiten bij de vraag “Wat gebeurt er met het brein in de puberteit en hoe kan de leraar hier op aansluiten?”. Aan de hand van ontdekkingen over het puberbrein wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van de leerling in het Voortgezet Onderwijs (VO) en wordt aandacht geschonken aan de rol die de leraar kan vervullen als hefboom voor gemotiveerd leren. Zie ook de presentatie over Het puberbrein @ School

Hebben alcohol en drugs een schadelijk effect op je hersenen? En wanneer zijn je hersenen volgroeid? Klopt het dat de mentale vaardigheid om plannen te maken en weloverwogen beslissingen te nemen pas rond de leeftijd van twintig jaar wordt verworven?

Op dergelijke vragen biedt de folder Puberhersenen in ontwikkeling van Hersenstichting een antwoord.

Verder vind je informatie bij:

Kijk in je brein: een interactieve website over jouw brein!

Deze website vertelt je over al die weetjes en fabeltjes waar je benieuwd naar bent. Hoe komt het dat je een taal zoveel makkelijker leert als je jong bent? Waarom kan je niet zo goed plannen als je jong bent? Gebruiken wij echt maar 10% van onze hersenen?

Ook wordt uitgelegd hoe het brein van jouw leeftijd zich gedraagt. “Hersenen van kinderen en jongeren, dus ook die van jou, werken soms anders dan die van volwassenen. Ze zijn namelijk nog in aanbouw. Niet alleen je lichaam groeit en verandert, ook je hersenen ontwikkelen zich volop tussen je 10e en 25e levensjaar. In de puberteit zijn de hersenen eigenlijk bezig met één grote verbouwing …”

Hersenen en Leren: een BreinBlog

Jelle Jolles is hoogleraar aan de VU in Amsterdam en daarnaast directeur van zowel het Centrum Brein & Leren, als van het onderzoeksinstituut LEARN! Deze website is een absolute aanrader als je meer wilt weten over de ontwikkeling van je hersenen of onderzoeken over hersenontwikkeling, onderwijs en adolescentie. Voor docenten is dit een interessante website omdat Jolles schrijft over de hersenen en onderwijs, en vooral hoe onderwijs kan leren van hedendaagse ontwikkelingen op psychologisch en neurologisch gebied. Filmpjes en verhalen ontbreken niet.

Leren.nl: Hier leer je alles!

Deze website is een platform waar je verschillende onderwerpen kunt vinden waarover je meer wilt weten, en dus leren. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend. Deze website legt links naar zowel algemene informatie over leren leren, als naar gerichte documentatie over het aanleren van een taal bijvoorbeeld. Ook boeiende onderwerpen over persoonlijke ontwikkeling (nee kunnen zeggen, vriendschappen sluiten of spreken in het openbaar) worden er aangesneden.

Downloads

Inspirerende boeken

  • Vuurwerk, beter onderwijs door breinkennis door Truus Römgens (2011). De hoofdstukindeling van dit boek komt overeen met de zes cruciale leervaardigheden van deze site.
   • Engelstalige sites over hersenen van jongeren
   • http://www.apa.org/education/k12/brain-function.aspx#
   • http://www.issues.org/28.3/steinberg.html
   • http://www.wpic.pitt.edu/research/lncd/media/The%20Teenage%20Brain%20_%20Protomag_Fall%2010.pdf
   • http://pubs.cde.ca.gov/tcsii/adoldev/adoldev4rec3.aspx#fn5_Sousa_HowBrainLearns
   • https://hpc.hamilton.edu/~lablab/Blakemore_2008.pdf
   • http://www.breinbewust-onderwijs.nl/
   • Kees Vreugdehil geeft tips voor breinbewust, goed en uitdagend onderwijs: http://www.leraar24.nl/video/3564
   • http://www.jellejolles.nl
   • Krachtig Onderwijzen: de principes van breinvriendelijk lerenDe nieuwe uitgave Krachtig Onderwijzen gaat in op de essentie van het lesgeven. ‘Als je wilt dat leraren succes boeken, moet je ze helpen om inzicht te verkrijgen in en gebruik te maken van de kernprincipes en werkwijzen die het leren stimuleren,’ aldus de auteur. Wetenschappelijk kennis over de werking van het brein is het uitgangspunt voor zeven heel praktische en gemakkelijk uit te voeren werkwijzen. Leerkrachten in het basisonderwijs en docenten in het voortgezet onderwijs kunnen met dit boek direct aan de slag en hun lessen nog beter maken. Krachtig onderwijzen is de vertaling en bewerking van het boek Fierce Teaching, van de Amerikaanse expert Eric Jensen. Een gezamenlijke uitgave van Bazalt & HCO.