Succesvol leren en werken

De onderwerpen die jou van nature interesseren en de omstandigheden waaronder je je optimaal kunt concentreren, verschillen van persoon tot persoon. Ervaar jij leren als zwoegen en zweten? En valt het je moeilijk je aandacht erbij te houden, ook al heb je alle stoorzenders zoals huisgenoten, TV, internet en gsm op non-actief gezet? Dan neem je wellicht zelden met goesting een studieboek ter hand, en slaagt zelfs de meest gedreven docent er niet in om je nieuwsgierigheid aan te wakkeren. Of gaat studeren je goed af en zou je graag willen weten hoe je nog beter en sneller kunt leren?

Weet dan dat bepalend voor succesvol leren is:

  • de zin die je zelf voelt om te leren (je zogenaamde intrinsieke motivatie)
  • de persoon voor wie je leert (voor jezelf of voor je ouders, de docent, je lief of je kind)
  • wat je wilt leren (en wat je wilt bereiken)
  • je ervaring met leren
  • je ondersteuning door ouders, medestudenten, vrienden en docenten
  • hoe je bij je leerproces wordt geholpen door het studiemateriaal en de opdrachten
  • de wijze waarop je getoetst wordt
  • welke leervaardigheden je toepast

Meer informatie over Goesting in leren vind je op www.GoLeWe.eu.

Er zijn talloze manieren van leren en misschien ben jij er gewoon nog niet achter gekomen welke het best bij jou past. Voeg daaraan toe dat je met bepaalde talenten geboren wordt, en gaandeweg een eigen visie op leven en leren ontwikkelt, dan zal het je niet verbazen dat er verschillende leerstijlen zijn. En doordat je leven lang, leren net zo vanzelfsprekend leek als ademen, wordt de vraag: "Hoe leer ik het best?" al te vaak over het hoofd gezien. Wat is mijn leerstijl? Waarom kijk ik uit naar sommige opdrachten, terwijl ik andere verafschuw? Als deze vragen door je hoofd spoken, klik dan vooral niet weg maar ga naar: Is er een leerstijltest? Je vindt er praktische tips en hulpmiddelen die je beter inzicht geven in wat jou precies wel of niet motiveert

Ook al ben je je er vaak niet van bewust, toch ben je reeds in je kinderjaren begonnen met het boetseren van allerlei leervaardigheden. Door de omgeving waarin je opgroeit, de activiteiten die je onderneemt en de voorbeelden die je krijgt. Hierbij train je bepaalde vaardigheden ruimschoots, terwijl andere onvoldoende aandacht krijgen. Klik hier om te achterhalen welke leervaardigheden onontbeerlijk zijn om succesvol te leren.

En weet je hoe je kennis over de werking van je brein kunt gebruiken om je studie succesvoller te laten verlopen door meer te leren in minder tijd? Klik hier voor meer informatie over de werking van jouw brein.

Dit is precies de bedoeling van deze website: werken aan je leervaardigheden en daarmee de kans op studiesucces vergroten. Klik dus vooral niet weg, en grasduin naar believen door deze website. Je vindt er praktische tips en hulpmiddelen die je toelaten om beter inzicht te verwerven in wat jou precies wel of niet motiveert. Het motto van deze site is dan ook: Successful students are those students who, by their grades and their ability to use what they've learned, have transformed their student life into a joyous, self-esteem building experience.

Contrary to popular opinion, being a successful student is not a matter of intelligence. Being a successful student is related to knowing how to learn. The good news is that we can learn how to learn. The bad news is, despite the huge potential gains, these skills are seldom taught in schools.

(Higher Learning Strategies)