leerlijn leren leren

Er komen steeds grotere hoeveelheden informatie en kennis op je af, de moeilijkheidsgraad van de leerstof neemt toe, je krijgt te maken met boeken die in een wetenschappelijkere stijl of zelfs in een vreemde taal zijn geschreven. Allemaal zaken die een fikse dosis aan leervaardigheden van je vragen. Leervaardigheden heb je nodig om je opleiding succesvol te doorlopen. Maar ook daarna. Als je succes wilt hebben in je loopbaan moet je immers niet alleen wíllen (blijven) leren, maar ook kúnnen (blijven) leren. De beroepspraktijk verwacht niet anders dan dat je als afgestudeerde hbo’er kritisch denkt, logisch redeneert, een goed gestructureerd betoog opzet en methodieken toepast om grote hoeveelheden kennis te verhapstukken. Daarvoor moet je overzicht kunnen bewaren over grote brokken kennis, moet je de kern eruit kunnen halen, verbanden kunnen leggen, conclusies kunnen trekken en zelfstandig op zoek gaan naar aanvullende informatie. Om maar eens wat te noemen. En dat moet je dan ook allemaal nog eens goed plannen.

Kunnen leren is geen eigenschap die je nu eenmaal hebt en die je niet kunt veranderen. Als dat wel zo zou zijn, dan zouden immers alleen talentvolle studenten de verstrekte opdrachten effectief kunnen uitvoeren. Het omgekeerde is ook niet waar: dat je door training van leervaardigheden plotseling een talentvolle student wordt. Natuurlijk is de ene student getalenteerder dan de andere, maar leren is te leren en elke student kan zijn leervaardigheden door training verbeteren. Vaardigheden leer je namelijk niet door het lezen van boeken en het luisteren naar tips van je docenten. Vaardig word je door te oefenen, door te doen. En na te denken over de effecten van je aanpak. Deze leerlijn leren leren in de cursus Volle kracht vooruit! bevat dan ook oefeningen die je leervaardigheden helpen te verbeteren.

Er is ook een digitale cursus Mindset, gemaakt voor scholieren en studenten die actief hun capaciteiten willen verhogen om beter te kunnen leren en effectiever te kunnen leven. Deze site is gemaakt door studenten voor studenten.

De instrumenten in dit pakket zijn gericht op leren leren door ondernemingszin te kweken. Door zelfsturing te stimuleren zoals weten wat je wilt, keuzes maken en die op een efficiënte manier realiseren, het geheel blijven overzien en je gedrag kunnen bijsturen.

In de presentatie 'over kiezen leren praten' komt naar voren dat de gesprekken die je met studenten hebt meer gericht op zelfkennis en met namen leren kiezen zouden moeten gaan.