Informatiebronnen
Links
Links
- Uitgebreide site van de Hogeschool van Amsterdam met tips en voorbeelden voor een interactief hoorcollege.
- Gebruik eens een ‘Quiz’ in je college door een aantal vragen voor te leggen bij wijze van zelftoets of kennistest.
- Drie inspirerende voorbeelden om een smartboard oftewel interactive board te gebruiken voor interactie in een college.
-
- Het type vraag dat je aan de studenten stelt, bepaalt op welke wijze de student de leerstof leert en kan weergeven of toepassen. De moeilijkere soorten vragen prikkelen tot nadenken en bevorderen daarmee het leerproces. Hoe je de vraag stelt, is afhankelijk van de woorden die je gebruikt. Een handzame nederlandse versie van de Taxonomy van Bloom
- Graphic organisers om de kernvragen tijdens een college te behandelen gebaseerd op de Taxonomy van Bloom (Engestalig).
This is a simple map that is designed to ask the six key questions - What, When, Where, Who, Why and How. The topic or concept is crucial. A poor topic will lead to poor results.
Inspirerende boeken
Inspirerende boeken
- Smuling, L. Colleges en presentaties, (1993), Wolters-Noordhoff, Groningen
- Hoorcolleges nemen nog steeds een belangrijke plaats in. Zeker nu de laatste jaren door bezuinigingen het aantal contacturen tussen docent en student is verminderd en die groepen groter geworden zijn. Wel is het karakter van colleges veranderd: van kennisoverdracht naar het scheppen van een kader voor zelfstudie. 'Colleges en presentaties' is een onmisbare handleiding voor elke (beginnende) docent in het hoger onderwijs. Het boek biedt een groot aantal bruikbare tips. Uiteindelijk zal het pas helemaal tot zijn recht komen indien het in een training wordt toegepast: het houden van een college of voordracht leer je niet alleen uit een boekje.
- Colleges en presentaties hier gratis te downloaden!