Informatiebronnen
Ted-Talk filmpje
Dit filmpje gaat over de conclusies n.a.v. de PISA-onderzoeken die iets zeggen over goed onderwijs: http://www.youtube.com/watch?v=Ugz_1Clpsdk
Één van de conclusies is dat investering in de professionalisering van docenten in het leren leren een sleutelfactor voor goed onderwijs is.
Links naar inspirerende werkvormen
- Uitgebreide site van de Hogeschool van Amsterdam met tips en voorbeelden voor een werkcollege en probleemgestuurd onderwijs
- op onderzoek gebaseerde inzichten over het bevorderen van actief leren in het hoger onderwijs. Onder andere worden samenvattingen gegeven van onderzoeksartikelen over de volgende onderwerpen: Talk six minutes less and students learn more! How dense should information in a lecture be? How to make lectures more clear. Daarnaast worden diverse literatuurbronnen en links aangereikt betreffende activerende werkvormen en actief leren.
- Wikiwijs is een platform van en voor alle docenten die lesmateriaal willen delen. Het principe is hetzelfde als wikipedia, maar dan specifiek voor het onderwijs. Het doel is gebruik en hergebruik van open leermiddelen op Web 2.0 met Open Data-principes.
- De belangrijkste en meest gebruikte werkvormen op een rijtje. Voor elke werkvorm is beschreven “wat het is en waarom we het doen”, daarna volgt stap voor stap “Hoe we het aanpakken”.
- Wil je eens wat andere werkvormen inzetten dan een presentatie of groepsgesprek? De werkvormen op de site van leren.nl zijn heel divers en uitnodigend op eens uit te proberen.
Overzichtsboeken met inspirerende werkvormen
- SLO, diverse verzameling werkvormen met name voor de Beta-vakken
- McKeachie, W. McKeachie's Teaching Tips (2011), WadsworthCengage learning. www. cengage.com/international
- Bijkerk, L. Water naar de zee dragen ... : en 19 andere activerende werkvormen voor onderwijs, trainingen en workshops ,(2009), Bohn Stafleu Van Loghum, Houten. Een boek met 60 fotokaarten
- Dirkse, S. Het groot werkvormenboek : dé inspiratiebron voor resultaatgerichte trainingen, vergaderingen en andere bijeenkomsten, (2007), Academic Service, Den Haag. Het boek bevat 120 verschillende werkvormen. Ze zijn geordend naar doelstellingen zoals: kennismaken, uitwisselen, kennis overdragen, discussiëren, beslissen, brainstormen, plannen maken, evalueren, vaardigheden oefenen en informeren. Met tips, trucs en valkuilen voor het begeleiden van iedere werkvorm overzichtelijk op een rij.
- Glabbeek, Noortje van (2010), Werkvormen. Hoe studenten kunnen leren in/van een college, Vlissingen: Dienst Onderwijs Hogeschool Zeeland.
- Glabbeek, Noortje van (2010), Didactische structuren. Werken met het voorbereiding-feedbackmodel, Vlissingen: Dienst Onderwijs Hogeschool Zeeland.
- Heide, van der, W. Het gaat steeds beter! activerende werkvormen voor de opleidingspraktijk : werkvormkaarten, (2006), Bohn Stafleu Van Loghum, Houten.
- Heide, van der, W. Het gaat steeds beter! activerende werkvormen voor de opleidingspraktijk , (2006), Bohn Stafleu Van Loghum, Houten
■
Hampsink, M. Beweging in je brein : zestig werkvormen voor inspirerende trainingen, workshops en presentaties , (2006), Academic Service, Den Haag. Een inspirerende boek met zestig thematisch geordende werkvormen aan om bijeenkomsten interactiever en daardoor doeltreffender te maken. Prikkelende ideeën, verrassende invalshoeken, nieuwe argumenten en creatieve oplossingen kunnen het gevolg zijn van de dynamiek van de aangeboden werkvormen volgens de lijn: kennismaken en introduceren, ijsbrekers, verkennen en brainstormen, bouwen en boetseren, uitwisselen en afronden en evalueren.
- Hoogeveen, P. Het didactische werkvormenboek : variatie en differentiatie in de praktijk, (2005), Koninklijke Van Gorcum,: Assen. Met een systematische en gestructureerde bespreking van de didactische werkvormen, waarbij van elke vorm gebruiksvoorwaarden wordt genoemd: groepsgrootte, tijdsduur, docenttijd, hulpmiddelen, uitvoering en leerlingactiviteit. Van elke vorm worden de sterke en zwakke kanten besproken. Daarnaast zijn nieuwe ontwikkelingen verwerkt, onder meer met betrekking tot activerende didactiek en samenwerkend leren.